Kuinka EU:n viimeisin kyberturvallisuuden direktiivi NIS2 vaikuttaa Euroopan tulevaisuuteen?
EU:n uudistettu tietoturvadirektiivi NIS2 tuo paljon muutoksia yhä useammalle toimialalle
Euroopan Unionin uudistettua NIS2-direktiiviä, joka korvaa aiemman NIS-direktiivin, on noudatettava kaikissa jäsenmaissa tämän vuoden lokakuusta lähtien. NIS2 tavoitteena on parantaa alueen kyberturvallisuutta ja toimitusketjujen turvallisuutta sekä selkeyttää raportointivelvoitteita.
NIS2-direktiivillä tulee olemaan laajat vaikutukset yhä laajempaan osaan yrityksiä ja sen keskeiset muutokset edelliseen NIS-direktiiviin ovat:
NIS2-direktiivi kattaa aiempaa useampia toimialoja
Yhdenmukaistetut seuraamukset ja sakot, jotka ovat linjassa mm. GDPR tietosuoja-asetuksen kanssa
EU-yhteistyön lisääminen
Kyberturvallisuusriskien hallinta
Suurempi johdonmukaisuus ja yhtenäisyys
Käsitellään näitä viittä kohtaa vähän paremmin:
Säädöksen piiriin kuuluvat toimialat ovat:
Terveydenhuolto ja sen johdannaiset valmistus tai tietyt kriittiset tuotteet (kuten lääkkeet, lääkinnälliset laitteet ja kemikaalit)
Elintarvikkeet
Julkishallinto
Pankki- ja rahoitusmarkkinainfrastruktuuri
Digitaalinen infrastruktuuri, digitaaliset palveluntarjoajat, sekä digitaaliset palvelut, kuten sosiaaliset verkostopalvelut ja datakeskuspalvelut
Liikenne, avaruus sekä posti- ja kuriiripalvelut
Vesihuolto sekä jätevesi- ja jätehuolto
Energia, sekä yleisten sähköisten viestintäverkkojen tai -palvelujen tarjoajat
Yhdenmukaistetut seuraamukset ja sakot
Säädöksen vaatimusten noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä sakkoja enintään 10 miljoonaa euroa tai 2 prosenttia sen maailmanlaajuisesta liikevaihdosta sen mukaan, kumpi näistä on suurempi, mikä on linjassa jo ennestään tutun GDPR-asetuksen kanssa. Sakkoja seuraa mm. kyberturvallisuusriskien hallinnan ja raportointivelvoitteiden rikkomisesta.EU-yhteistyön lisääminen
Säädöksellä perustetaan EU:n kyberkriisien yhteysorganisaation verkosto, jonka tarkoituksena on auttaa EU:n laajuisten kyberhyökkäysten ja kriisien koordinoidussa hallinnassa EU:n tasolla. Tämä sisältää sekä laajempaa viranomaistietojenvaihtoa, että koordinoitua haavoittuvuuksien julkistamista uusien haavoittuvuuksien osalta.Kyberturvallisuusriskien hallinta
Säädöksessä ehdotettuja uusia toimenpiteitä ovat mm:
Häiriötilanteiden käsittely ja kriisinhallinta sekä haavoittuvuuksien käsittely ja paljastaminen
Kyberturvallisuusriskien hallinnan toimenpiteiden tehokkuuden arviointi
Tietokonehygienian peruskäytännöt ja kyberturvallisuuskoulutus
Salausmenetelmien tehokas käyttö
Henkilöstön turvallisuus, pääsynvalvontakäytännöt sekä omaisuuden hallint
Näiden lisäksi NIS2 keskittyy vahvistamaan keskeisten tieto- ja viestintätekniikoiden toimitusketjun kyberturvallisuutta. Tässä myös yrityksen johto on vastuussa kyberturvallisuusriskien hallintatoimenpiteiden noudattamisesta.
Suurempi johdonmukaisuus ja yhtenäisyys NIS2 säädöksen tavoitteena on, että jäsenmaiden ei enää tarvitse erikseen parantaa operatiivista häiriönsietokykyä ja kyberturvallisuutta koskevia sääntöjä, standardeja ja odotuksia.